Поред општих облика, насиље се током времена мења и сваки инцидент се мора сагледавати у контексту претходног насиља. Појава новог облика насиља само наставља претходно, појачава га, и учвршћује насилни однос. Процес развоја насилног односа се може представити кроз циклус насиља одн. кроз фазе:

Прва фаза: Растућа напетост
У првој фази појављују се мањи инциденти, услед којих долази до пораста непетости а жена је свесна да је напад, односно насиље, неизбежно. Настоји да смири ситуацију и избегне насиље, без успеха, обзиром да је понашање насилника све агресивније.

 

Друга фаза. Насилни догађај
Током друге фазе – фазе насилног догађаја, долази до неконтролисаног ослобађања агресивности и напетости и испољавања кроз различите облике насиље. Ово је фаза када жена доживљава шок, неверицу и порицање, не тражи помоћ, а ако је и телесно повређена, након пружања медицинске помоћи, враћа се партнеру, евентуално привремено одлази из дома.

Трећа фаза. Жаљење и извињавање – поновно успостављање везе
Сада насилник показује жаљење и кајање, стид због онога што је уради, обећава да да се то неће више догодити, а насилни инцидент оправдава (нервоза због притиска на послу, конзумирање алкохолних пића, понашање деце, итд.), а често и умањује или чак пориче почињено насиље. Дешава се и да пребацује одговорност на жртву (изазвала га је сама, испровоцирала, само да није то урадила …), ако је жена напустила дом, у овој фази настојаће да је врати поклонима, обећањима, изјавама љубави и сл. Успостављањем везе са жртвом, било да је искрено или манипулација, заправо враћа изгубљену моћ и контролу над жртвом. Код жртве овакво понашање враћа (лажну) наду да ће “све бити у реду”, “као раније”.
Када успостави контролу појављују се нови проблеми, напетост поново расте, и циклус се понавља.

Током времена, размак између појединих фаза је све краћи, инциденти су све чешће, пораст напетости бржи, инциденти све агресивнији, а жељење и покајање све краће или потпуно ишчезава.

Током понављања циклуса жена користи све више различитих стратегија да избегне насиље али јој то не успева.